معرفی جاذبه های گردشگری اندیمشک

معرفی جاذبه های گردشگری اندیمشک

  • مجله چتراتا
172

اندیمشک از شهرهای شمال استان خوزستان است و در ارتفاع ۱۷۶ متری از سطح دریا، در کوه‌پایه زاگرس میانی واقع شده است . اندیمشک دارای 3 سد با نام‌های کرخه، دز و بالارود می باشد . این شهر یکی از مراکز عمده تجمع گویش‌وران زبان لری است. در فصل تابستان گرمای هوای اندیمشک تا حدود ۵۲ درجه سانتی‌گراد نیز می رسد . فصل سرد آن نیز پر باران می باشد .


در این مقاله قصد داریم شما را با اندیمشک و جاذبه های گردشگری آن بیشتر آشنا کنیم ، پس با چترآتا همراه باشید تا در مورد این شهر و جاذبه هایش بیشتر بدانید .

 

معرفی اندیمشک

 

شهرستان اندیمشک از شمال به استان لرستان و غرب به استان ایلام و از جنوب به شهر شوش و از شرق به شهر دزفول محدود می‌ گردد . طول جغرافیایی اندیمشک در شمال ۴۸ درجه و ۲۲ دقیقه خاوری نسبت به نصف النهار گرینویچ و عرض آن ۳۲ درجه و ۲۹ دقیقه شمالی نسبت به خط استوا و مسافت ۷۳۰ کیلومتر جاده آسفالته تا تهران می باشد . آزادراه اندیمشک-خرم‌آباد یکی از مهمترین راه‌های ترانزیت بار و مسافر در کشور به شمار می آید .

اندیمشک از شهرهای شمال استان خوزستان است و در ارتفاع ۱۷۶ متری از سطح دریا، در کوه‌پایه زاگرس میانی واقع شده است . اندیمشک دارای 3 سد با نام‌های کرخه، دز و بالارود می باشد . این شهر یکی از مراکز عمده تجمع گویش‌وران زبان لری است. در فصل تابستان گرمای هوای اندیمشک تا حدود ۵۲ درجه سانتی‌گراد نیز می رسد . فصل سرد آن نیز پر باران می باشد .

 

جاذبه های گردشگری اندیمشک

 

پل صیحه

 

«پل صیحه» نام یکی از آثار تاریخی در شهرستان اندیمشک است که در فاصله ۸ کیلومتری از مسیر اندیمشک به شوش واقع می باشد . این سازه متعلق به دوران حکومت صفویان است که در سال ۱۳۷۹ شناسایی گردید و در سال ۱۳۸۲ به عنوان میراث ملی به ثبت رسید.

پل دارای ۱۲ دهنه می باشد که در زمان پویایی به عنوان سازه ای جهت انتقال آب مورد استفاده قرار می گرفت. چنین سازه هایی که فقط برای آبیاری زمین های کشاورزی احداث می شدند، به آبرو شهرت می یافتند . سنگ، آجر و ملاط گل و آهک و ساروج از مصالح به کار رفته در ساخت پل صیحه است که به «آباره عباس خان» نیز شهرت یافته است. طبق اظهارات کارشناسان، در ساخت پل توجهی به نمای آن نشده و تنها به نوع کاربری آن و قدرت و استحکام سازه اهمیت داده شده است که در برابر عوامل آسیب زا، استقامت کافی را دارا باشد .

  


 بیشتر بخوانید :

-  اجاره ویلا شمال

-  اجاره ویلا

-  اجاره ویلا در رامسر



قلعه حسینی

 

در مجاورت مسیر اندیمشک به پلدختر یکی دیگر از آثار تاریخی استان خوزستان قرار دارد که قدمت آن به دوران حکومت صفویان می رسد . «قلعه حسینی» نام این بنای کهن است که در روستایی به نام «قلعه رزه» و در بخش «الوار گرمسیری» واقع شده است . سازندگان این بنای کهن، آن را به صورت ساختمانی با پلانی چهارگوش در فاصله ای حدود ۱۵۰ متری از «کاروانسرای رزه» و در دو طبقه احداث کرده اند. به نظر می رسد که طبقه ی بالای قلعه به عنوان مکانی برای نگهبانی بنا شده است.

 

منطقه گردشگری منگره

 

این منطقه یکی دیگر از جاذبه های اندیمشک می باشد که در فاصله ۵۰ کیلومتری آن واقع شده است. منطقه ای کوهستانی که پر از باغ های انگور است و اکثر مردم آن از این راه گذران زندگی می کنند . جاذبه های موجود در روستای گرداب منگره عبارتند از کوه، جنگل با آب و هوای معتدل و منابع عظیم طبیعی و حیات وحش.

منطقه منگره دارای مناظر بسیار زیبایی از درختان انار، بلوط، انگور، انجیر، چنار و دیگر درختان می باشد . در زیر این درختان چشمه های بزرگی جاری است. معمولا دمای این جا بین ۱۲ تا ۱۵ درجه کمتر از اندیمشک است و برای کمی خنک شدن در گرمای تابستان بسیار مناسب به نظر می رسد. جاده رفتن به آن آستفالت است و امکانات اولیه اقامت کردن توسط اهالی مهیا گردیده است.

 

آرامگاه محمود علی

 

از دیگر دیدنی های شهرستان اندیمشک آرامگاهی است تاریخی به نام «مقبره محمودعلی» که در روستایی به همین نام و در بخش الوار گرمسیری اندیمشک واقع شده است . این اثر تاریخی متعلق به قرون میانه اسلامی می باشد که در جنوب غربی دهستان مازو بنا گردیده است .

معمار این بنای کهن، گنبد آن را به صورت مخروطی شکل و با ارتفاعی حدود ۸ متر از سطح بام مقبره ساخته است. در واقع گنبد در دو طبقه و از دو جداره تشکیل گردیده به گونه ای که فضایی بین مقبره و گنبد قرار دارد که با کمک دریچه ای که در آن مکان قرار دارد، می توان وارد آن شد. قبر نیز در مرکز مقبره جای گرفته است.

با استناد از کتب تاریخی، به نظر می رسد که گنبد محمود علی، متعلق به سلطان محمود، فرزند شخصی به نام علی است که با گذشت زمان به محمود علی و در گویش مردم محلی به محمید علی شهرت یافته است. در پیرامون این مکان تاریخی، گورستانی بسیار قدیمی مشاهده می گردد که روی تعدادی از قبور نوشته هایی به خط کوفی وجود دارد.

 

قلعه رزه

 

«قلعه رزه»، «قلعه رزمانان» و «قلعه رزمان» نام های یکی دیگر از جاذبه های گردشگری در شهرستان اندیمشک است که در مسیر خرم آباد به اندیمشک و در فاصله ی نیم کیلومتری از بخش جنوب شرقی روستای قلعه زرده قرار دارد. این بنای تاریخی محل سکونت کاروانیانی بوده است که از خرم آباد به اندیمشک، تردد داشته اند.

کاروانسرا با پلانی به صورت چهارگوش و به شکل مستطیل در جهت شرقی و غربی طراحی گردیده است و در گروه کاروانسراهای چهار ایوانی قرار دارد. قدمت این میراث ملی به دوران حکومت صفویان بر می گردد که به همت فردی به نام «حسین خان والی» و در سال ۱۰۰۸ هجری قمری بنا گردیده است .

 این عمارت کهن دارای ۱۴ اتاق مسکونی که همگی به یکدیگر راه دارد ، تنها یک در و با مصالحی همچون سنگ قلوه ساروج و گچ ساخته شده است . البته در زمان های بعد هنگام مرمت و تعمیر قلعه، کنگره هایی برای نگهبانی نیز در آن بنا گردیده است .

 این قلعه در زمان پهلوی اول و هنگام فتح لرستان به دست سپاهیان رضاشاه، از لحاظ نظامی بسیار مهم و ارزشمند بوده و از قرارگاه های اصلی برای پیشگیری از شورش به شمار می رفته است . در بخش شمالی قلعه می توان عمارتی دو طبقه اما با مساحتی کوچک تر را مشاهده نمود که به «حسینه» یا «قلعه حسینی» شناخته می شود.

 

سد کرخه

 

«سد کرخه» یکی دیگر از مکان های گردشگری در شهرستان اندیمشک می باشد که در فاصله ی ۲۱ کیلومتری از جنوب غربی این شهرستان و روی رودخانه ی زیبای «کرخه» واقع شده است . از مهم ترین ویژگی های این سد، پیشگیری آن در بروز سیلاب، آسیب ها و خطراتی است که به واسطه ی ایجاد این پدیده ی طبیعی رخ می دهد و نیز تامین آب زمین های کشاورزی و تولید حدود ۹۴۰ گیگا وات ساعت در سال انرژی برق آبی است.

 از اقدامات قابل توجه مسئولین استان خوزستان در این منطقه، فراهم کردن جاذبه های گردشگری در اطراف دریاچه همچون ایجاد امکانات رفاهی و اجتماعی مثل دهکده ی گردشگری و نیز ورزش های آبی است که در جذب گردشگر تاثیر به سزایی دارد .

 

دژ سرقلا

 

«دژ سرقلا» که به نام «بقعه امیر سیف» نیز شناخته می شود، از دیگر آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری در اندیمشک می باشد که در جاده ی روستای «جا اردو» به «اخرجاده» و «منکره» واقع شده است . به نظر می رسد که امیر سیف یکی از اتابکان لر کوچک بوده است. داخل هر یک از اتاق های بقعه امیرسیف، یک محراب بنا گردیده است  .

این عمارت کهن در دامنه کوهی به نام «سیه» و در بین قبرستانی قدیمی بنا گردیده است که قدمت آن به قرون ششم و هفتم هجری قمری بر می گردد . در هر کدام از دیوارهای داخلی بقعه، محراب کوچکی تعبیه شده است و در مرکز آن نیز قبری به ارتفاع ۷۰ سانتی متر قرار دارد که تمام سطح آن با کاشی هایی به رنگ سبز مزین گردیده است . همچنین بقعه دارای گنبدی است رفیع و به ارتفاع ۱۲ متر که برای ساخت بخش های مختلف بقعه از سنگ قلوه و ملاط استفاده شده است.

 

منطقه شکار ممنوع چهل پا

 

از دیگر مکان های گردشگری در استان خوزستان «منطقه شکار ممنوع چهل پا» است که در فاصله ۱۵ کیلومتری از شهرستان اندیمشک قرار دارد. این منطقه از گذشته های دور به عنوان زیستگاه کل و بز شناخته می شد که امروزه با استفاده از مسیرهایی که در دل دیواره های صخره ای آن هم با کمک سیم های کابلی ضخیم ایجاد شده است، می توان این ناحیه از استان را مشاهده نمود و در آن حضور یافت. در واقع چهل پا متشکل از ارتفاعات کوهستانی زاگرس است که حضور رودخانه ی خروشان دز که از دل دره ای بزرگ با شیارهای صخره ای عبور می کند، بر زیبایی این منطقه افزوده است.

 

امامزاده احمد

 

یکی از محبوب ترین جاذبه های گردشگری مذهبی در استان خوزستان و شهرستان اندیمشک، بارگاه ملکوتی «امامزاده احمد» از فرزندان امام موسی کاظم (ع) است که در فاصله ۶۰ کیلومتری از کمربندی شهر بیدروبه واقع شده است .

این آرامگاه در بخش الوار اندیمشک بنا گردیده است که برای رفتن به آن مکان باید از چندین روستا از جمله روستای زیبای کلگدره، شیرین آب جا، اردو، سرخکان و پیروالی و چند روستای دیگر عبور کرد. امامزاده در مکانی بسیار خوش آب و هوا قرار دارد و امروزه این مکان به یک تفرجگاه محبوب و بهره مند از طبیعتی زیبا و تماشایی تبدیل گردیده است .

 مسیر رسیدن به این امامزاده از روستاها، مملو از پوشش گیاهی با پیچ های زیبا و تماشایی است که به «جاده چالوس» خوزستان نیز شهرت یافته است. معماری بقعه به صورت معماری اسلامی عهد تیموری می باشد و بنای مقبره نیز به صورت چهارگوش ساخته شده و گنبد نیز با ارتفاعی حدود ۱۴ متر سبز رنگ و به شکل هرم ۱۰ ترکی است. «گگ احمد» و «سید احمد» دیگر نام های این امامزاده است که نزد مردم این منطقه و استان خوزستان از احترام و محبت بسیار زیادی برخوردار بوده و سالانه میزبان جمع زیادی از مسافران می باشد .

 

مقبره داوود خادم

 

در شمال غربی دهکده گرداب، در 6 کیلومتری دهکده ای به نام شیخ مقبره ای بنا شده با سنگ ملات در گورستان این دهکده قرار دارد که به مقبره داوود خادم شهرت دارد . گنبد این مقبره مخروطی شکل است . این بنا شباهت زیادی به بقعه امیرسیف در این شهرستان دارد، تنها تفاوت آن ها با یکدیگر دارند، در گلدسته ها می باشد.

سنگ قبرهای بزرگی که روی آن ها به خط کوفی نوشته شده در گورستان اطراف مقبره مشاهده می گردد که تاریخ برخی از آن ها مربوط به قرن هفتم هجری قمری می باشد . بالای سر قبرها نیز سنگ هایی عمودی به طول ۸۰ تا ۹۰ سانتی متر قرار دارد که روی برخی از آن ها آیاتی به خط کوفی حک شده است.

صاحب مقبره داوود محمد معروف به خادم الفقرا است. محلی ها و یک گردشگر هندی که زمانی به این منطقه سفر کرده بود معتقد هستند که این مکان در گذشته به شاهزاده لایهوت متعلق بوده و داوود خادم خدمت گزار این شاهزاده بوده و پس از مرگش در این محل دفن شده است.

 

دره تنگوان

 

این منطقه دروازه ای به شهر اوان در حکومت عیلامی از حکومت های تاریخی در این منطقه بوده و منظره ای بسیار زیبایی دارد که تنگوان یا به عبارتی تنگه آهوان (مکانی برای آهوها) یا شاید تنگه اوان خوانده می شد.

در قسمت دیگر تنگوان، کوه کمتر شناخته شده سنگ سیلان می باشد که به دره های عمیق و دیدنی رود دز اندیمشک و قلعه مختار و چم سبز می رسد. نام دیگر تنگوان چهل پا است و از طرف سازمان حفاظت از محیط زیست کشور به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شده است.

 از جمله جانوارانی که در آن زندگی می کنند بزهای کوهی هستند که به خاطر صعب العبور بودن از دست شکارچیان جان سالم به در برده اند. راه دسترسی به آن از راه آسفالت سد دز و راه شنی حسینیه به پلاژ سد دز در سمت غرب منطقه می باشد .

 

منابع : ساعدنیوز ، ویکی پدیا

مرتبط:

مساحت و موقعیت جغرافیایی استان گیلان