مکان های گردشگری بوشهر

مکان های گردشگری بوشهر

  • مجله چتراتا
172

بوشهر، استانی در جنوب غربی ايران و در كرانه خليج فارس و به مركزيت شهری به همين نام كه بندری است از بندرهای بزرگ و معروف ايران در خليج فارس ، می باشد . استان بوشهر از شرق و جنوب شرق با استان‌های فارس و هرمزگان، از جنوب و غرب با آب‌های خليج فارس و از شمال با استان‌های كهكيلويه و بويراحمد و خوزستان همسايه است.


در این مقاله قصد داریم شما را با استان بوشهر و مکان های گردشگری بوشهر بیشتر آشنا کنیم ، پس با چترآتا همراه باشید تا در مورد این شهر و این مکان ها  بیشتر بدانید .

 

معرفی بوشهر

 

بوشهر، استانی در جنوب غربی ایران و در كرانه خلیج فارس و به مركزیت شهری به همین نام كه بندری است از بندرهای بزرگ و معروف ایران در خلیج فارس ، می باشد . استان بوشهر از شرق و جنوب شرق با استان‌های فارس و هرمزگان، از جنوب و غرب با آب‌های خلیج فارس و از شمال با استان‌های كهكیلویه و بویراحمد و خوزستان همسایه است.

استان بوشهر با 23168 کلیومتر مربع وسعت كه 4/1 درصد از مساحت سرزمین ایران را تشكیل می‌دهد، دارای مختصات جغرافیایی 16َ˚27 تا 18َ˚30 عرض شمالی و 06َ˚50 تا 56َ˚52 طول شرقی است. این استان براساس آخرین تغییرات در تقسیمات كشوری ایران، دارای 9 شهرستان، 22 بخش، 43 دهستان و 29 شهر است.

استان بوشهر تحت تأثیر توده هوای غربی كه منشأ آن اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه است، توده هوای سودانی كه بر فراز كشور سودان شكل می‌گیرد و توده هوای گرم عربستان كه از روی ماسه‌زارهای شبه جزیره عربستان به سوی ایران می‌وزد، قرار دارد. حاصل تأثیرگذاری این توده‌های هوا گرمای شدید و رطوبت نسبی بالا در نواحی ساحلی، گرمای شدید و رطوبت نسبی كم در نواحی داخلی و هوای شرجی در استان است.

استان بوشهر دارای مرز مشترك طولانی با خلیج فارس است و از این رو زندگی و معیشت مردم و فرهنگ و تاریخ این سرزمین با دریا پیوندی عمیق و دیرینه دارد. ساكنان روستاها و شهرهای نزدیك به دریا علاوه بر اشتغال در بخش‌های كشاورزی و دامداری و برخی از فعالیت‌های شهری، به كار صیادی، تجارت و حمل و نقل دریایی و صنایعی كه به نوعی به دریا مربوط می‌شود، مشغول هستند.

استان بوشهر به لحاظ داشتن جاذبه‌های طبیعی و آثار تاریخی، یكی از مناطق مستعد ایران برای توسعه گردشگری است. داشتن 620 کیلومتر‍ ساحل زیبا با آب و هوای متنوع، وجود چشمه‌ها و آب گرم‌های معدنی، جنگل، نخلستان و جزیره‌های متعدد در میان جاذبه‌های طبیعی استان است.

 

جاذبه ها و مکان های گردشگری بوشهر

 

گنبد نمکی جاشک

 

گنبد نمکی جاشک یا دشتی یا کوه نمک ناحیه‌ای وسیع و مرتفع از شمال غرب کوه جاشک منتهی‌الیه جنوبی رشته کوه زاگرس، حدفاصل شهرستان دیر و دشتی در استان بوشهر، یکی از بزرگ‌ترین و فعال ترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه و از جاذبه‌های طبیعی و مکان های گردشگری بوشهر است که در بهمن سال ۱۳۸۶ بعنوان اثر طبیعی ملی فسیلی به عنوان یکی از مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست به ثبت رسید.

مهمترین خصوصیات بارز و متفاوت کوه نمکی جاشک به نوع نمکهای این کوه نمکی، گنبدها و غارهای منحصر به فرد، آبشارها، بلورها و ... می‌توان اشاره داشت.

 

عمارت ملک

 

عمارت ملک مجموعه ساختمانی تاریخی واقع در بخش مرکزی شهرستان بوشهر یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر است.این عمارت تاریخی و زیبا كه در فلكه بهمنی قرار دارد در دوره قاجاریه به ‌دستور ملك‌التجار یكی از بازرگانان بزرگ توسط معماران فرانسوی با مصالح محلی ساخته شد.

ملك‌التجار در یكی از سفرهای تجاری خود به شهر پاریس و ملاقات با یك فرانسوی، شیفته خانه او شد. سپس با استخدام معمار آن بنا و با افزودن خواسته‌های خود، این ساختمان باشكوه را ساخت. در حال حاضر این عمارت مالک خصوصی دارد و امکان بازدید تنها با هماهنگی مالکان صورت می‌گیرد.

 

قلعه نصوری

 

قلعه نصوری واقع در شهر بندر طاهری از توابع بخش مرکزی شهرستان کنگان یکی از اثرهای تاریخی و از نقاط دیدنی و مکان های گردشگری بوشهر در جنوب ایران است.

قلعه نصوری در ۲۵۰ کیلومتری خاور استان بوشهر قرار گرفته‌است. قلعه نصوری به «قلعه شیخ» نیز مشهور بوده‌است و متعلق به اوایل دوره قاجاریه است. ساخت قلعه به امر شیخ جبار نصوری درحدود ۱۸۰ سال پیش انجام یافته و معمار آن علی اضعر شیرازی بوده‌است.

مصالح به کاررفته، سنگ‌های بزرگ و ملاط آن گل و گچ است. دَر ورودی قلعه از سمت جنوب و رو به خلیج فارس است که دارای دَر بزرگ چوبی با گل میخ و کنده کاری است. بعد از ورودی اصلی یک هشتی بزرگ وجود دارد که دارای هشت طاقچه ساده ‌است.

زمانی که انسان از هشتی وارد حیاط بیرونی می‌شود؛ در جبهه شمالی آن یک ردیف پلکان به طبقه دوم منتهی می‌شود و یک درب چوبی ساده، آن را به اندرونی وصل می‌کند. در جبهه باختری نیز یک پلکان به طبقه دوم می‌رود. در این طبقه یک ایوان با ستون‌های سنگی و گچبری‌های جالب وجود دارد.

این ایوان از طرف پنچ در چوبی به اتاقی راه می‌یابد که باختر آن قرار دارد. در این اتاق یک گچ بری با تزئینات گل و بوته وجود دارد که فاقد هرگونه تزیین است و در جبهه باختری از طریق پلکانی به طبقه دوم راه می‌یابد. این بنا دارای بادگیری همانند بادگیرهای ساختمان‌های ساحلی خلیج فارس است.

این بنا ویژگی معماری ساختمان‌های قاجاریه را دارد. قلعه دارای ایوان ستون داری در طبقه دوم می‌باشد. تزیینات گچ بری مربوط به این قسمت است. سبک کار و تراش آن‌ها شبیه ستون‌های بازار وکیل شیراز است. گچ بری‌ها شامل شاخ و برگ گل و بوته، فرشتگان و پرندگانی است که بر رونق و زیبایی قلعه افزوده‌است.

 

موزه دریانوردی خلیج فارس

 

موزه دریا و دریانوردی خلیج فارس، یکی از موزه‌های استان بوشهر و در محله سبزآباد بندر بوشهر می‌باشد. محل کنونی این موزه که شامل ساختمان کنسولگری و عمارت کلاه فرنگی می‌باشد، در سال ۱۸۵۸ میلادی تاسیس شد و مدتی بعد به مقر دائمی سرکنسول گری انگلستان در بوشهر تبدیل شد.

این بنا تا پایان جنگ جهانی دوم در اختیار دولت انگلیس بود تا آنکه در سال ۱۹۴۶ میلادی برابر ۱۳۲۵ هجری قمری و بعد از انتقال نمایندگی سیاسی انگلیس به بحرین، این عمارت به دولت ایران تحویل گردید و در اختیار نیروی دریایی ایران قرار گرفت.

در محوطه موزه ۴۰ فروند شناور سطحی و انواع زیرسطحی‌های جنگی دریایی متعلق به دوره‌های مختلف تاریخی از جمله قاچار و کشتی پرسپولیس نگهداری می‌شود.

در درون ساختمان کلاه فرنگی که اکنون بطور کامل بازسازی شده‌است انواع تجهیزات جنگی، مخابراتی، کنترل و هدایت دریایی، پزشکی و ظروف نقره‌ای و سفالینه‌های کشف شده از دورانهای مختلف تاربخی بندر بوشهر می‌باشد.

 

ریشهر

 

ریشهر (بوشهر)، واقع در بخش مرکزی شهرستان بندر بوشهر یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی و مکان های گردشگری بوشهر در جنوب ایران است. «ریشهر» در جنوب شهر بوشهر واقع شده‌است. قدمت آثار کشف شده آن به هزاره سوم تا هزاره اول پیش از میلاد می‌رسد.

آثار مکشوف در سال‌های ۱۸۷۲ تا ۱۸۷۷ میلادی و نتایج اکتشافات باستان شناسان فرانسوی به سرپرستی پزار در سال ۱۹۱۴ میلادی که شامل کتیبه‌های میخی عهد شوتروک ناهونته و آثار بناها و اشیا مفرغی و سفال‌های نقش داراست، نشان می‌دهد که ریشهر از هزاره دوم پیش از میلاد یکی از شهرهای مهم امپراتوری عیلام بوده‌ است.

از آجر نوشته‌های عیلامی معلوم می‌شود که این شهر در آن عصر به نام «لیان» خوانده می‌شده‌است. ظاهراً لیان به سبب موقعیت خاص جغرافیایی یکی از حلقه‌های ارتباطی تمدن‌های شرق و غرب دنیای قدیم بوده‌است چرا که مرزهای جنوبی فلات ایران به سبب هم جواری با دریا و سایر شرایط جغرافیایی به ساکنان فلات هند اجازه می‌داد که از آب‌های ساحلی، برای ارتباط تجاری با تمدن‌های ایران و دشت بین النهرین استفاده کنند.

منطقه ریشهر در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

 

آب انبار قوام

 

ساختمان «آب‌انبار قوام» در غرب شهر بوشهر و کنار دریا قرار دارد. این آب‌انبار (برکه) 150 سال پیش در زمان قاجاریه ساخته شده ‌است. آب انبار قوام سال‌هاست که توسط بخش خصوصی به سفره‌خانه سنتی قوام تبدیل شده و ساعات کاری آن هم مانند هر رستوران دیگری است.

غذا خوردن در آن را حتما به شما پیشنهاد می‌كنیم چرا كه هم غذاهای خوشمزه‌ای دارد به ویژه غذاهای دریایی و محلی و هم تجربه بی‌نظیری را برایتان رقم می‌زند. آب انبار قوام در خیابان ساحلی، بعد از تربیت بدنی است.

 

گورستان و منطقه باستانی سیراف

 

سیراف از قدیمی ترین بنادر ایران و جهان و از مکان های گردشگری بوشهر است که در گذشته کشتی رانی از این بندر رایج شده است و دارای آثار تاریخی متعددی است.این گورستان در شمال غربی بندر طاهری و در دامنه جنوبی ارتفاعات مشرف بر آن ، قرار دارد.

تعداد فراوانی گورهای مستطیل شکل ، به طول 10.2 سانتی متر و عرض 50 سانتی متر و عمق 40 تا60 سانتی متر در سنگ کنده شده است . روبروی گورستان غربی ، گورستان دیگری وجود دارد که گورهای عمودی آن با ارتفاع 3 متر و عرض 2 متر مانند پهنه ای از کندوهای زنبور عسل به طور مرتب در سراشیبی دامنه چیده شده اند.

 

غار چهل خانه

 

غار چهل خانه واقع در شهر سعدآباد از توابع بخش سعدآباد شهرستان دشتستان یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی و مکان های گردشگری بوشهر در جنوب ایران است. در شمال شهر سعدآباد دشتستان بوشهر رشته کوهی است که مشرف به رودخانه شاپور است.

 در ارتفاعات این کوه تعدادی اتاق شبیه به غارهای صخره ای و حجاری شده دیده می شود که یک مجموعه بسیار زیبا را تشکیل می دهند. اندازه های داخلی اتاق های «غار چهل خانه» در ابعاد گوناگونی است.

به دلیل ضعف نوع جنسیت سنگ کوه بر اثر عوامل طبیعی و فرسایش مثل سیل دچار تخریب شده است. ورودی این دخمه به شکل ذوزنقه بوده و در داخل آن طاقچه هایی در اشکال مختلف تعبیه شده است.

 

قبر جنرال

 

قبر جنرال که تلفظ محلی عبارت «قبر ژنرال» است، نام آرامگاه یک ژنرال انگلیسی در بندر بوشهر واقع در محله سنگی است که مدفن یکی از فرماندهان ارتش انگلستان است که در لشکرکشی بریتانیا به جنوب ایران، در واقعه هرات در سال 1856 میلادی به دست نیروهای ایرانی کشته شد.

محوطه این مقبره که تا سال گذشته به صورت باغی از درختان محلی بود ، توسط شهرداری بندر بوشهر تبدیل به پارک شد. همچنین مدفن 35 تن از سربازان انگلیسی است که در آن جنگ کشته شدند. اگر می خواهید این قبر را ببینید باید به خیابان سنگی، خیابان توحید، کوچه شبنم3 بروید.

 

منطقه شکارممنوع کوه‌سیاه

 

منطقه شکارممنوع کوه‌سیاه در منطقه کوهستانی دشتستان استان بوشهر قرار دارد. این منطقه محل قشلاق عشایر قشقایی است. در حدود ۷هزار رأس کل، بز، قوچ و میش وحشی در این زیست‌پناهگاه زندگی می‌کنند.

این منطقه در ۸۳ کیلومتری جنوب شرقی برازجان با ارتفاع ۱۶۹۱ متر قرار دارد. در مناطق حفاظت شده شکارممنوع کوه سیاه با اجازه سازمان محیط‌زیست و اخذ پروانه، امکان شکار در فصول معینی وجود دارد.

 

بازارهای بوشهر

 

از آنجایی که بوشهر هم یکی از شهرهای حاشیه ای کشور به حساب می آید، خیلی ها به این جا سفر می کنند تا از اجناس ارزان آن برای خود چیزی دست و پا کنند. با این همه قیمت ها در بوشهر چندان ارزان نیست و پیشنهاد ما این است که برای خرید به بازارها و مراکز تجاری ای بروید که لااقل کیفیت اجناس شان تضمین شده باشد.

مجتمع تجاری، تفریحی و مسکونی زیتون بوشهر، مراکز خرید ملت، آزادی، بوشهر، لیان و آزادگان در کنار بازارهای سنتی چون بازار صفا، بازار قدیمی، بازار شهرداری و بازار روز بهترین گزینه ها برای خرید هستند اما اگر دوست داشتید در یک بازار محلی با بارفروش ها، میوه فروش ها، ماهی فروش ها و سوغاتی فروش ها همراه شوید، هیچ گزینه ای بهتر از بازار قدیمی یا بازار شهرداری نیست.

 

 

منابع : دانشنامه ایران زمین ، مجله نمناک ، مجله بیتوته

مرتبط:

نقشه راه گردشگری تبریز