معرفی غذاهای سنتی گلستان

معرفی غذاهای سنتی گلستان

  • مجله چتراتا
172

سفر برای هر فرد معنای خاصی دارد؛ یک نفر به دنبال جاذبه های تاریخی است و تکه تکه آثار را می کاود. دیگری طبیعت را ترجیح می دهد و در گل ها و گیاهان و دریاچه ها و کوه ها غرق است. کسی هم در این میان به سراغ مردم می رود، پای حرف های شان می نشیند و به دنبال تجربه ای ناب می گردد.


سفر برای هر فرد معنای خاصی دارد؛ یک نفر به دنبال جاذبه های تاریخی است و تکه تکه آثار را می کاود. دیگری طبیعت را ترجیح می دهد و در گل ها و گیاهان و دریاچه ها و کوه ها غرق است. کسی هم در این میان به سراغ مردم می رود، پای حرف های شان می نشیند و به دنبال تجربه ای ناب می گردد.

آشنایی با فرهنگ یک مقصد یکی از بخش های جذاب سفر است که متاسفانه بسیاری از ما آن را فراموش کرده ایم. هم کلام شدن با مردم محلی، نشست و برخاست با آنها و کند و کاو در مورد آیین های شان دنیایی دیگر را پیش روی تان قرار می دهد.

 تک تک چیزهایی که امروزه در میان جوامع مختلف مرسوم هستند از گذشتگان به انسان های امروز رسیده اند و هر یک ریشه ای خاص دارد.

گلستان نیز بعنوان یکی از استان های شمالی ایران دارای تنوع غذایی بسیاری می باشد. غذاهای سنتی و اصیلی که هرکدام رنگ و لعاب خاص خود را دارند.

چتراتا برای آشنایی شما با فرهنگ های مختلف به گوشه و کنار ایران زمین سر زده و برای تان از اقوام و مردم گوناگون سخن گفته است.

می خواهیم با غذاهای سنتی این دیار آشنا شویم؛ پس با ما باشید و این گشت و گذار خوش رنگ و بو را از دست ندهید.


چکدرمه

 

چَکدِرمه یا چگدریمه را شاید بتوان معروف ترین غذاهای استان گلستان دانست. البته این غذا در بین اهالی این استان اهمیت ویژه ای دارد و قطعا جزو محبوب ترین گزینه های غذایی آن ها است. پخت چکدرمه در شهرهای بندرترکمن و اق قلا بسیار مرسوم است و حتی در بسیاری از مراسم رسمی و عروسی ها نیز تهیه می شود.

 اگر کنجکاو هستید تا در مورد این غذا بیشتر بدانید، باید بگوییم چیزی شبیه به همان پلو استامبولی است. با این تفاوت که ادویه های بیشتری دارد و ترکمن ها آن را در ظروف مخصوص خود پخت می کنند که «قازان» نام دارد. ترکیبات اصلی این غذای ایرانی را گوشت، برنج، پیاز، رب گوجه فرنگی، روغن، نمک و فلفل تشکیل می‌دهد.

 

خورش ساک

 

خورش ساک نیز از معروف‌ترین غذاهای گلستان است. این غذا در برخی آیین‌های مذهبی در شهر گرگان طبخ می‌شود و در حقیقت بخش جدایی‌ناپذیر چنین مراسمی است. در خورش ساک از سبزی مورد علاقه گرگانی‌ها استفاده می‌شود.

 اسفناج در بسیاری از غذاهای گرگانی نقش دارد، از جمله خورش ساک. برای طبخ این خورش، گوشت گوسفند با پیاز، مقدار زیادی سیر و ادویه پخته می‌شود.

یکی از ویژگی‌های خورش ساک این است که گوشتی که برای پخت آن استفاده می‌شود باید چربی زیادی داشته باشد، بنابراین خورش ساک غذایی نسبتا سنگین محسوب می‌شود.

 پس از پخته شدن گوشت، اسفناج و نخود به آن اضافه می‌شود. در نهایت این خورش همراه با برنج سرو می‌شود.

 در شکل سنتی سرو این غذا، اجازه می‌دهند خورش ساک کاملا سرد شود و سپس آن را میل می‌کنند. به همین دلیل این خورش معمولا چندین ساعت پیش از زمان سرو آن پخته می‌شود.

 


 بیشتر بخوانید :

-  اجاره ویلا شمال

-  اجاره ویلا

-  اجاره ویلا در رامسر



بوروک

 

اگر اهل گلستان نیستید، بوروک برای شما همان پیراشکی است که آن را عموما به‌ عنوان میان وعده مصرف می کنید. ولی برای اهالی این استان، بوروک یک وعده غذایی است. گلستانی ها عموماً در طول ماه رمضان بوروک میپزند.

 البته بوروک انواع مختلفی دارد و محتویات داخل آن است که اهمیت زیادی دارد. داخل بوروک ممکن است با سبزیجات و یا گوشت پر شده باشد. بوروک گوشت و اسفناج دو مورد از محبوب ترین ها در این استان هستند.

 

آش ماست

 

شاید مطلع هستید که آش ماست یکی از غذاهایی است که نمی‌توان آن را به تنها یک نقطه از ایران  نسبت داد، چرا که هرکدام از شهرهای کشور، با توجه به فرهنگ، سنت، ذائقه و البته نوع پوشش گیاهی و سبزی‌های محلی همان منطقه، دستورهای پخت متفاوتی را استفاده می‌کنند.

استان گلستان نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این استان اغلب از اسفناج و برگ‌های سیر در طبخ آش ماست استفاده می‌کنند.

مردم این استان به این غذا علاقه‌ی بسیاری دارند و به طور مرتب آن را تهیه و به دو صورت سرد یا گرم میل می‌کنند. همچنین برخی از مردم محلی، به همراه این آش سیب زمینی سرخ شده هم سرو می‌کنند.

 

باسترمه

 

باسترمه نیز جزو غذاهای سنتی گلستان می باشد. ماهی ازون برون در دستور اصلی طبخ این غذا جایگاه ویژه‌ای دارد اما از ماهی‌های دیگر هم استفاده می‌شود.

 باسترمه از ترکیب برنج، ماهی، سیب زمینی، پیاز، انار و ادویه طبخ می‌شود و غذایی مجلسی شناخته می‌شود که در اغلب میهمانی‌ها و ضیافت‌ها به چشم می‌خورد.

وجود دانه‌های انار این غذا را به یکی از متفاوت‌ترین و لذیذترین غذاهای محلی استان گلستان تبدیل کرده است و پیشنهاد می‌کنیم در سفر به این استان حتماً در یکی از بهترین رستوران های گرگان باسترمه را امتحان کنید.

 

هلی آش

 

آش‌ها همیشه جزو محبوب‌ترین و البته لذیذترین غذاهای ایرانی بوده و هست. در میان قومیت‌های مختلف ایرانی آش‌های متنوع و مخصوصی پخت می‌شود که تا حدودی یادآور فرهنگ همان ناحیه است.

 هلی آش یا هل آش یکی از غذاهای سنتی استان گلستان است که طرفداران زیادی هم دارد.

 به این غذای خوشمزه آش آلو هم می‌گویند. عمده‌ی ماده‌ی اصلی این آش را نخود و لوبیا تشکیل می‌دهد. پس از اینکه این دو ماده غذایی را پختند، مقداری آب به آن اضافه کرده و سپس برنج و سبزی را درون آن می‌ریزند.

 

ماش پلو

 

ماش یکی از مواد پرخاصیت می باشد که بیشتر در تهیه ی انواع آش از آن استفاده می شود. این ماده ی غذایی به دلیل اسید فولیک و پتاسیمی که دارد، به کاهش کلسترول کمک کرده و برای بیماری های دیابتی و کم خونی نیز مفید است.

پیشگیری از سرطان سینه نیز از دیگر خواص این ماده ی مغذی است.مردم گلستان از این ماده ی مفید، یک پلوی خوشمزه تهیه می کنند و معمولا آن را در کنار غذاهای دیگر بر روی سفره های خود قرار می دهند. در تهیه ی این غذا از برنج و ماش استفاده می شود. زعفران، پیاز، روغن زیتون، نمک و روغن  نیز از دیگر مواد مورد استفاده در این غذا هستند.

این غذا معمولا به همراه گوشت چرخ کرده سرو می شود و گاها نیز آبگوشت ماهیچه در کنار آن قرار داده می شود. البته برخی این غذا از مجموعه غذاهای محلی گلستان و در کل غذاهای گلستان را ساده تر مصرف کرده و از گوشت استفاده نمی کنند.

 

کئی ترشک

 

کدو، سیر، پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه مواد اولیه غذایی ساده و خوشمزه هستند که کئی ترشک به معنای کدو ترش نام دارد. برخی به این ترکیب گوجه هم اضافه می کنند و یا به هنگام سرو بر روی آن آب نارنج می ریزند.

 

بولامه

 

اگر بولامه را ببینید، در نگاه اول ممکن است فکر کنید که حلیم است اما این غذا با اینکه شبیه حلیم است، اما فرایندی کاملاً متفاوت دارد. بولامه بیشتر در مراسم مختلف مثل تولد نوزاد یا جشن‌های زنانه برای پذیرایی از میهمانان طبخ می‌شود.

برای تهیه این غذای محلی گرگان می‌بایست برنج را از روز قبل بخیسانیم سپس برنج خیسانده شده را سرخ می‌کنیم و با مدت 8 ساعت آن را در آب می‌جوشانیم تا به صورت خمیری درآید و روغن اضافی آن می‌بایست جدا شود و سپس مقداری شکر به خمیر اضافه می‌کنیم. این فرایند زمان‌بر است اما نتیجه‌ای کاملاً خوشمزه و مقوی به نام بولامه دارد!

 

آش گوجه

 

آش در فرهنگ غذایی اکثر مناطق ایران جایگاه ویژه ای دارد.انواع مختلفی از آش را می‌توان در سفره گلستانی‌ها مشاهده کرد. یکی از محبوب‌ترین آش‌های گرگانی آش گوجه است.

 برای تهیه این غذا، گوشت گوسفند را همراه با پیاز، گوجه‌فرنگی و ادویه تفت می‌دهند و پس از آن به این ترکیب مقداری برنج و آب اضافه می‌کنند. غذایی که در نهایت آماده خواهد شد آشی قرمزرنگ است که علاوه بر داشتن رنگ زیبا، طعم و بویی عالی نیز دارد.

 

باقلا پَته

 

باقلا نیز جمله حبوبات مورد علاقه گرگانی‌ها در آشپزی است. یکی از غذاهای ساده اما خوشمزه‌ای که با این حبوبات تهیه می‌شود باقلا پته است.

 برای تهیه این غذا، باقلا را همراه با آب می‌پزند و زمانی که باقلا به صورت کامل پخت و مقدار کمی آب در ظرف باقی ماند، سیری که همراه با روغن، ادویه و رب انار یا رب آلو جنگلی سرخ شده است را به آن اضافه می‌کنند. اجازه می‌دهند باقلا طعم این مواد را به خود بگیرد و در نهایت آن را همراه با برنج یا به تنهایی سرو می‌کنند.

باقلا پته از غذاهای گلستان است که معمولا در کنار غذاهای دیگر، بخصوص برنج و ماهی سرو می‌شود. مردم استان گلستان معمولا در فصل بهار که فصل باقلا است این غذای خوشمزه را می‌پزند.

 

ترچین

 

اگر به غذای لذیذی مثل ته‌چین علاقه دارید چشیدن طعم لذیذ ترچین گلستانی را هم برایتان خوشایند خواهد بود.

 چون این غذا فقط نامشان با هم تفاوت دارد و از لحاظ مواد مصرفی شبیه به یکدیگرند. ترچین انواع مختلفی مثل ترچین گوشت، بادمجان و لوبیا دارد.

 

 

منابع: مجلات اینترنتی ناب رو،کجارو،بیتوته

مرتبط:

معرفی بهترین رستوران های بندر انزلی