وقتی به شهری جدید سفر می کنید یکی از چیزهایی که اصلا نباید آن را نادیده بگیرید، امتحان غذاهای آن شهر است، غذاهایی که به خوبی بخشی از فرهنگ شهر را برایتان بازگو می کنند.
همدان از باستانی ترین استان های کشور
است، استانی با تاریخ طولانی و البته غذاهای خوشمزه. معروف ترین غذاهای سنتی این
استان آبگوشت و آش است که نقش مهمی را در عادات غذایی سالم این استان بازی می
کنند.
اما در عین حال غذاهای همدان تنوع جالب و طعم
خوشمزه ای دارند که باید در سفر به این استان آن ها را امتحان کرد. می خواهیم
تعدادی از غذاهای سنتی استان همدان را معرفی کنیم، پس در ادامه چتراتا را همراهی
کنید.
آبگوشت فلفل همدان
آبگوشت از آن غذاهای اصیل ایرانی ست که
خوردن آن در روزهای جمعه به همراه دیگر اعضای خانواده خیلی می چسبد! درسته که
امروز به دلیل مشغله های زیاد از غذاهایی که زمان زیادی برای پخت آن ها لازم است
کمتر استفاده می شود اما این غذاها هنوز هم پای ثابت خیلی از سفرهای های ایرانی
هستند.
مواد لازم برای تهیه آبگوشت فلفل همدان
گوشت گوسفندی، سیبزمینی، گوجه فرنگی، نخود، پیاز، سیر، فلفل سبز مخصوص همدان، زیره سبز، زنجبیل
تازه و آبلیمو است.
آش خشکبار
خشکبار یکی از سالم ترین و مغذی ترین
تنقلاتی ست که در میان وعده می توان نوش جان کرد، حال می بینیم که مردم همدان از
این مواد مغذی در پخت نوعی آش استفاده می کنند که آن را به غذایی پرانرژی و مفید
تبدیل می کند. مواد لازم برای تهیه این آش، گوشت با استخوان، سبزی آش، آلبالوی
خشک، برگه زردآلو، برگه هلو، آلو ترش خشک، رشته آشی، شیره انگور، نخود، لوبیا،
عدس، پیاز و نعناع است.
بیشتر بخوانید :
کباب سرداشی
سرداشی یکی از غذاهای سنتی استان همدان
است که شباهت زیادی به کباب تابه ای دارد. تفاوت اصلی کباب سرداشی
با کباب تابه ای، استفاده از سیبزمینی در مواد اولیه این غذا و نحوه پخت آن داخل
فر یا ماهیتابه است.
ریشه نامگذاری این غذا به گذشته و دورانی باز می
گردد که افراد مایه کباب را در خانه حاضر می کردند و سپس آن را به نانوایی های
سنگکی می بردند تا برای شان داخل تنور یا همان "سر داش" بپزند. البته
امروزه دیگر برای تهیه کباب سرداشی نیاز به تحمل این دشواری ها نیست و به سادگی
این غذا را در فر می پزند.
آش قرمه سبزی
قرمه سبزی یکی از غذاهای اصیل و بسیار
دوستداشتنی کشور به شمار میآید که در بین خانوادهها از محبوبیت چشمگیری
برخوردار است.
مردم استان همدان، آبگوشت جالب و لذیذی به نام
آبگوشت قرمهسبزی را در برنامهی غذاهای محلی و بومی خود طبخ و میل میکنند که در
نوع خود جالب و منحصربهفرد به نظر میرسد. طعم و عطر سبزی قرمه، پیاز داغ و سیبزمینی
به همراه لیموعمانی وسوسهانگیز و اشتهاآور جلوه میکند.
کوفته همدان
کوفته نیز یکی دیگر از غذاهای سنتی همدان
میباشد. کوفتهای که در همدان طبخ میشود تفاوتی معنادار با کوفته تبریزی دارد.
در تهیه این کوفته از موادی همچون گوشت گوسفند، برنج، لپه، آلو، پیاز، نخود، تخممرغ،
آرد نخودچی و گردو استفاده میشود که این مواد عالی بر طعم و مزه غذا بیش از پیش
میافزایند.
آش آماج
یکی دیگر از غذا هاي محلی و اصیل استان
همدان، آش آماج نام دارد که در برخی دیگر از استانهاي کشور نیز طبخ می شود. البته
ممکن است در دستور پخت و مواد اولیهي ترکیبی تفاوتهایي بین آش آماج مردم استان
همدان و دیگر مناطق کشور وجود داشته باشد که خود از تنوع غذایی و سبک تهیهي غذا
هاي بومی و اصیل کشورمان حکایت دارد.
مردم استان
همدان با استفاده از موادی مانند: آماج، سبزی آش «تره و پیازچه»، پیازداغ، سیر،
عدس، لوبیا چشمبلبلی، تخممرغ، نمک، فلفل، زردچوبه و روغن به طبخ و تدارک این
غذای اصیل و محلی میپردازند.
خورش غوره بادمجان
بادمجان یکی
از مواد پرمصرف در رژیم غذایی مردم کشور به شمار می آید. خوراکهایي متنوع با
استفاده از این مادهي غذایی مفید و لذیذ، توسط بانوان خوشسلیقهي سرزمینمان تهیه
و طبخ می شوند که در نوع خود بینظیر و اشتهاآور است.
همچنین طبخ غذا هاي اصیل و سنتی که با بهکارگیری
بادمجان صورت می پذیرد، از شهرتی جهانی برخوردار است.
خورشت غوره بادمجان استان همدان، غذایی
است محلی و بومی که در برخی دیگر از مناطق کشور نیز بعنوان خوراکی سنتی و بومی
تهیه و مورد استفاده قرار می گیرد. مادران کدبانوی این استان با استفاده از
بادمجان، غوره، پیاز، گوجهفرنگی، نمک، ادویه، مرغ، فلفل، زردچوبه، گوشت چرخکرده
و رب گوجهفرنگی به تهیه و طبخ این غذای لذیذ و مطبوع می پردازند.
آبگوشت کلم
آبگوشت کلم یکی دیگر از غذا هاي سنتی و
محلی استان همدان به شمار می آید که بدلیل حضور مواد اولیهي مقوی و مغذی بسیار
مفید خواهد بود.
البته در معرفی غذا هاي سنتی استان قم،
این غذا که به آبگوشت قنبید مشهور بود، بعنوان یکی از غذا هاي اصلی و سنتی این
استان نیز معرفی و شناخته شده است.
مردم استان همدان نیز این غذا را در
برنامهي غذایی خود قرار داده و آن را خوراک سنتی و بومی محل اقامت خود میدانند.
پر واضح است
که غذا هاي مغذی سنتی که مملو از انواع ویتامین، کلسیم، املاح و مواد مورد نیاز
بدن است، در تعداد زیادی از غذا هاي سنتی و بومی استانها و مناطق مختلف کشور، به
وفور یافت می شود و شباهت روش طبخ یا مواد اولیهي مصرفی را میتوان از دلایل این امر
دانست. آبگوشت کلم قمری استان همدان با ترکیب موادی هم چون: کلم قمری، نخود، عدس،
سیبزمینی، پیاز، گوشت آبگوشتی، زردچوبه، سیر، کشک، فلفل و نمک تهیه و طبخ میشود.
مصرف سبزیخوردن، سیرترشی و ماست با توجه به ذائقهي افراد خانواده همراه با
آبگوشت کلمقمری بسیار لذیذ و دوستداشتنی بنظر می رسد.
آش بادمجان
این آش که به ویژه به عنوان پیش غذا سر
سفره افطار نوش جان می شود را با گوشت گوسفندی، بادمجان، بلغور گندم، عدس، پیاز
داغ، نعنا داغ، سیر داغ و روغن، نمک، فلفل و زردچوبه تهیه می کنند. البته بسته به
سلیقه، بعضی از افراد این آش را با لوبیا و نخود به جای عدس می پزند؛ همچنین بعضی
افراد این آش را با کشک، پیاز داغ، سیر داغ و نعنا داغ تزیین می کنند و برخی ترجیح
می دهند داخل آن کشک نریزند.
کله جوش همدان
یکی از غذاهای ساده و لذیذ محلی همدان
کله جوش بوده که به دلیل داشتن کشک فراوان دارای میزان بالایی از کلسیم است.این غذا از ترکیب گوشت چرخ کرده،
گردو، کشک، آرد، پیاز، نعنا خشک، آب، نمک، فلفل و ادویه تهیه شده و طعم بسیار لذیذ
و منحصر به فردی دارد.
آش هویج و جو
یکی از موادی که در غذاهای محلی کاربرد
زیادی داردهویج است که با ویژگی هایی مثل آب زیاد، ویتامین های فراون و البته طعم
شیرین و خوشمزه در غذاهای زیادی مثل خورشت و آش به کار می رود. در کنار هویج، جو
هم از مواد مناسب برای تغذیه است که اگر پای صحبت کارشناسان تغذیه بنشینید حتما
خوردن آن را به شما سفارش می دهند.
حالا همدانی ها آشی دارند که از ترکیب این ماده
ی مفید بدست آمده است. این آش خوشمزه طعم خوبی دارد پس پیشنهاد می کنیم که در سفر
به همدان حتما آن را امتحان کنید.
اشکنه همدان
در روزگاران قدیم اشکنه در روزهای سرد سال
یا زمانهایی که غذایی بدون گوشت اما مقوی میخواستند طبخ میشد. از آنجاییکه
مواد غذایی مختلف درگذشته مانند امروز در دسترس نبود، مردم از اشکنه برای گذران
دوران استفاده می کردند.
با توجه به این که بیشتر مردم کشاورز و
دامدار بودند، غذاهایی که تهیه میکرند، مواد اولیه آن در محل زندگیشان پیدا میشد
که این مساله باعث مقرون به صرفه بودن آن غذا بوده است.
مردان و زنان کشاورز در گذشته پس از کار
سخت در مزرعه، ابتدا روغن حیوانی را روی چراغ میگذاشتند. پس از داغ شدن روغن
حیوانی، مقداری آب به آن اضافه و پس از جوشیدن کمی سبزی خشک و ادویه را با روغن و
آب مخلوط کرده تا کمی جوشیده و سپس برای مصرف نان را در آن تیلیت میکردند.
اشکنه همدان، نوعی غذا است که عموماً با پیاز، آرد و سبزیجات تهیه میشود
البته این غذا اصالتاً خراسانی است.
آش شل پتله
آش شل پتله یا آش شله پتله با استفاده از
سبزی آش، گوشت با استخوان (قلم)، بلغور، پیاز، عدس، سیب زمینی، نمک، فلفل و دیگر
ادویه ها پخته می شود؛ همچنین پتله هم از مواد اولیه اصلی این غذا به حساب می آید.
خوبست بدانید پتله نوع خاصی گندم فرآوری شده است که با صرف وقت و انرژی زیاد تهیه
می شود.
مردم محلی معمولا روی این آش ترشی می
ریزند و آن را صرف می کنند، به همین خاطر این غذا را به نام آش شله پتله ترشی هم
می شناسند.
کاچی
کاچی یکی از بهرین غذاهای مقوی است که در
بیشتر شهرهای ایران تهیه می شود البته با توجه به شرایط محیطی و جغرافیایی هر شهر
این غذا طرز پخت متفاوتی دارد اما با این وجود پای ثابت همه ی این کاشی ها بلغور
یا آرد گندم است. در همدان برای درست کردن کاچی از بلغور گندم، کشک، آب، سیر،
فلفل، نمک و روغن حیوانی استفاده می شود.
منابع: مجلات اینترنتی الی
گشت،بیتوته،سیری در ایران
دیدگاه ها