بوم گردی چیست ؟

بوم گردی چیست ؟

  • مجله چتراتا
172

بوم گردی به زبان ساده یعنی زندگی کردن مثل مردم در مقصد سفر. با توجه به این که سبک زندگی در شهرهای بزرگ تقریبا مشابه است، پس بوم گردی بیشتر در جوامع محلی و سنتی معنی پیدا می‌کند. در ادامه می‌خواهیم جواب سوال بوم گردی چیست را به شکل جزئی‌تر بررسی کنیم. اول ببینیم بوم گردی در دنیا به چه معنی است بعد آن را با با بوم گردی در ایران مقایسه می‌کنیم.


در این مقاله قصد داریم به مقوله بوم گردی یا اکوتوریسم بپردازیم . امید آن است که مطالب مفیدی در اختیار شما خواننده گرامی قرار دهیم ، پس با چترآتا همراه باشید تا در مورد بوم گردی یا اکوتوریسم بیشتر بخوانید .

 

بوم گردی یا اکوتوریسم

 

بوم گردی به زبان ساده یعنی زندگی کردن مثل مردم در مقصد سفر. با توجه به این که سبک زندگی در شهرهای بزرگ تقریبا مشابه است، پس بوم گردی بیشتر در جوامع محلی و سنتی معنی پیدا می‌کند. در ادامه می‌خواهیم جواب سوال بوم گردی چیست را به شکل جزئی‌تر بررسی کنیم. اول ببینیم بوم گردی در دنیا به چه معنی است بعد آن را با با بوم گردی در ایران مقایسه می‌کنیم. برای رزرو و اجاره اقامتگاه بوم گردی می‌توانید از طریق سایت چتراتا اقدام نمایید.

 

تعریف بوم گردی از نظر استاندارهای سفر

 

بوم گردی یا اکوتوریسم (Ecotourism) به یک سبک خاص از سفر گفته می‌شود که در سال‌های بعد از جنگ جهانی دوم رواج پیدا کرد. بوم گرد به فردی گفته می‌شود که در سفر خود چهار اصل را رعایت کند:

سفر مسئولانه (احساس مسئولیت نسبت به محیط زیست، فرهنگ و …) ، حفظ محیط زیست و کمترین تاثیر در مقصد ، گردش در مناطق طبیعی و بهبود زندگی مردم محلی .

طبق تعریف انجمن بین‌المللی اکوتوریسم‌، بوم گردی مبتنی بر سه ویژگی حفظ منابع طبیعی (Conservation)، ارتباط با مردم بومی (Communities) و انتقال مفاهیم (Interpretation) است. فایده‌های بوم گردی باید برای هر دو طرف آن یعنی بوم گرد و میزبان باشد . سبک بوم گردی رشد سالانه‌ای ۱۰ تا ۱۵ درصدی در دنیا دارد. این بالاترین نرخ رشد بین سایر انواع سفر در دنیا است. در سال‌های اخیر این سبک سفر رونق زیادی پیدا کرده است تا جایی که حالا در ایران کمتر شهر یا استانی پیدا می‌شود که چند اقامتگاه بوم گردی نداشته باشد.

 

تاریخچه بوم گردی

 

رونق یافتن بوم‌گردی به دهه ۷۰ میلادی برمی‌گردد. در آن دوره تقاضای سفر افزایش یافت و مردم علاقه شدیدی به گردش در طبیعت پیدا کردند. در آن دوره چند سازمان و شرکت شروع به ساماندهی و برنامه‌ریزی تورهایی به سبک اکوتوریسم کردند. سبک سفر بوم گردی ابتدا در کشورهای اروپایی رواج پیدا کرد و بعد از آن در سایر نقاط دنیا گسترش یافت.

بوم گردی چه مزیتی نسبت به گردشگری انبوه دارد؟

اهداف بوم گردی فراتر از یک سفر با هدف تفریح و سرگرمی است. در بوم گردی مسافران به دنبال بهره‌مند شدن از فرهنگ، تجربیات، غذاهای بومی و ارتباط مستقیم با مردم هستند. این سبک سفر در مقایسه با سفرهای معمول که به اصطلاح mass tourism گفته می‌شود چند مزیت نسبی دارد:

1.کاهش آسیب به محیط زیست 2. کاهش هزینه‌ها 3. کاستن از مصرف‌گرایی 4. افزایش ارتباطات بین‌المللی 5. رونق کسب و کارهای کوچک

 


 بیشتر بخوانید :

-  اجاره ویلا شمال

-  اجاره ویلا

-  اجاره ویلا در رامسر



اهداف بوم گردی چیست؟

 

در اصل بوم گردی تقاضا از سوی افرادی بود که به دنبال لذت بیشتر از سفر بودند. در سفرهای معمولی مسافران در هتل اقامت می‌کنند، به مراکز خرید یا تفریح می‌روند و تنها راه دریافت اطلاعاتشان از راهنماهای تور و راهنماهای چاپی یا آنلاین است. در سفر بوم گردی مهمان‌ها در خانه‌ای ساکن می‌شوند، در طبیعت یا جاذبه‌های گردشگری وقت می‌گذرانند، در رویدادهای کوچک شرکت می‌کنند. برای مثال؛ بوم‌گردی‌هایی که مزرعه دارند، این فرصت را به مهمان‌ها می‌دهند که چند روز کار کشاورزی را تجربه کنند. هرچند کار کشاورزی سخت و طاقت‌فرسا است اما تجربه کردن سبک متفاوتی از کار و زندگی برای مهمان‌ها جذابیت دارد.

 

بوم گردی در ایران چه وضعیتی دارد؟

 

بوم گردی در ایران از دهه ۸۰ رواج پیدا کرد. اولین اقامتگاه‌های بوم گردی در استان یزد و اصفهان راه ‌اندازی شدند. سال‌های بعد در سایر استان‌های گردشگرپذیر هم چندین اقامتگاه بوم گردی تاسیس شد. اکثر بوم‌گردی‌های ایران در مناطق بیرون از شهر یا روستاها ساخته شده‌اند. هزینه اقامت در بوم‌گردی نسبت به هتل‌ها کمتر است و همین باعث شده بیشتر مورد استقبال خانواده‌هایی قرار بگیرد که مدت طولانی می‌خواهند به دور از مشغله‌های کاری و محیط شهر باشند.

 

مزایای اکوتوریسم

 

اکوتوریسم یکی از اخلاقی ترین روش‌های گردشگری و مسافرت است که استفاده از آن به نفع مسافر، بومی‌ها و طبیعت است. از جمله مزایای خاص اکوتوریسم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

 غنی سازی فرهنگی

 

اکوتوریسم با تقویت روحیه احترام به مقصد مسافرت و جامعه بازدید شونده، به ایجاد آگاهی فرهنگی کمک می کند. وقتی برگزار کنندگان تور، مقصدی را صرفا برای اینکه پولی به جیب بزنند انتخاب نکنند، احتمالا مبادله صحیح تری بین راهنمای تور و بازدید کننده شکل می گیرد. هم بازدید کننده با تجربه‌ای به یاد ماندنی و درگیر کننده از محل بیرون می آید و هم جامعه مقصد می تواند فرهنگ خود را بی پرده با دنیای خارج به اشتراک بگذارد.

 

تجربیات آموزشی

 

اکوتوریسم یکی از راه‌های دادن اطلاعات به عامه مردم در مورد یک محل خاص و یا اهمیت مراقبت از محیط زیست است. به دلیل آسیب‌های وارده از سوی تغییرات آب و هوا، آگاهی گردشگران از ضرورت فعالیت های آموزشی بسیار بیشتر شده است. چه کلاس درسی بهتر از خود طبیعت است؟ تور هایی که در قالب اکوتوریسم اجرا می شود فقط کنفرانس های آموزشی نیستند، آن ها تجربیات نزدیک و واقعی هستند که به بازدید کنندگان فرصت های زیادی برای یادگیری مهارت های جدید و کسب اطلاعات می دهد .

 

رشد اقتصادی

 

بر خلاف تور‌های تجاری که هدف اصلی آن‌ها افزایش سود است، دغدغه برگزار کنندگان اکوتوریسم لزوما رفاه و از جمله آن اقتصاد جوامع بومی است. یک تور را زمانی می توان یک تور حامی محیط زیست نامید که بطور بومی و با رضایت و مشارکت اهالی برنامه ریزی و مدیریت شده باشد. از این راه نه تنها ارتباطات خوبی شکل می گیرد بلکه به ایجاد مشاغل محلی نیز کمک می کند. راهنما های تور، صاحبان منازل اجاره ای، هنرمندان، مترجمین و خیلی موارد دیگر از جمله نتایج صنعت اکوتوریسم هستند.

 

محافظت از محیط زیست

 

تمرکز اصلی اکوتوریسم بطور ذاتی بر روی محیط زیست است و در این صنعت، نه تنها اپراتورهای اکوتور (تور‌های اکوتوریسم) تجربه هایی را انتخاب می کنند که تأثیر کمتری بر طبیعت دارند، بلکه درآمد تجارب مشروع سازگار با محیط زیست نیز به حفظ منابع و حفاظت از محیط زیست کمک می‌کند.

در پایان هم تصویری زیبا از اقامتگاه بوم گردی را برای مشاهده شما عزیزان قرار می دهیم .

 

منابع : مجله جاذبه ها ، بوم گردی شهریار گیل

مرتبط:

معتبرترین مجلات گردشگری جهان کدامند؟